Magamról

Saját fotó
"Tartsd mindig eszedben, hogy minden ember azonos állapotban születik, és hogy semmi sem emel fel, csakis az alázat, semmi sem taszít le, csakis a gőg és a gyűlölség."

2012. április 8., vasárnap

Az Irán elleni háborúról

Így 2012 elején, az Irán elleni katonai akciók PR előkészületeit látva szeretném magamat megörvendeztetni pár igencsak antiszemita térképpel.

Iránt ugyebár atomfegyver kifejlesztésére tett kísérlettel vádolják. Nézzük először meg, hogy a világon mely hatalmak rendelkeznek jelenleg egészen biztosan atomfegyverrel. 

Pakisztán és India személyes, vérre menő vitáit tegyük most félre, és nézzünk szét a közel keleten. Láthatjuk, hogy jelenleg az egyetlen ország, amely atomfegyvert vethet be, Izrael. Emellett -  morális alapokon természetesen - Európának (franciák és angolok hivatalosan), az oroszoknak, a kínaiaknak, és morális okokból nyilvánvalóan az USA-nak van joga atomfegyvereket tartani a mellényzsebben. ("Akié az erő, azé a morál")


1. Atomfegyverekkel rendelkező országok (minél sötétebb, annál több töltetük van)

Másik érdekes dolog, hogy a 70-es években sorra íratták alá a világ országaival az ún. Atomsorompó Egyezményt, melyben az aláíró országok vállalták, hogy csak békés célokra használják az atomenergiát. A szerződés egyértelmű szándék volt arra, hogy az akkori helyzetet konzerválják, azaz csak a nagyhatalmaknak legyen joga atombombásdit játszani.


2. Az Atomsorompó Egyezményt aláíró (zöld), és azt elutasító országok (piros)


Megint csak egy ország akad a közel keleten (India és Pakisztán rugdalózását kivéve), aki nem írta alá a nevesített szerződést. Természetes, hogy Izraelnek sajátos jogai vannak, annyi szenvedés után morális alapokon  sem merhetjük megkérdőjelezni, hogy miért nem csatlakoztak az Atomsorompó Egyezményhez. 

Nagy pech Irán számára, hogy ő aláírta ezt a bizonyos szerződést, ezért a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség igen pártatlan munkatársai rendszeresen felkeresik létesítményeiket, hogy ott fegyverkezés jeleit keressék. Izraelbe be sem tehetik a lábukat, hiszen a zsidó államnak joga van bármilyen mértékben uránt dúsítani, fegyvereket előállítani és azokat használni. Ezt az elmúlt évtizedekben vívott támadó háborúk is jól bizonyítják - bár azok során nagylelkűen nem használt atombombát az ország.

Közben várjuk, hogy végre a gonosz tengelyének nevezett Irán ellen megkezdjük a támadó háborút, ami ugye egyértelműen egy ún. "megelőző csapás" lesz. Szíria eleve gyenge, a nyugati érdekeket jelenleg még nem maradéktalanul kiszolgáló kormányzat akár puccsal is eltávolítható. Iránban láthattuk, hogy a CIA-s belső bomlasztás nem érte el a célját. Az amerikai kormányzatban deklaráltan nagy befolyással rendelkező izraeli háttérszervezetek pedig félnek, hogy amennyiben lesz rajtuk kívül másik országnak is atomfegyvere a térségben, a jövőben fel kell hagyniuk támadó háborúikkal.

Ezt Európa sem hagyhatja, várhatóan tevékeny szerepet vállalunk Irán lerohanásában. 

Csak bele ne törjön a bicskánk. 


1 megjegyzés:

  1. Ez már csak így van... mindig az erősebb kutya baszik. Én valahogy azért nyugodtabb vagyok - és egyelőre erre nem cáfolt rá semmi - a jelenlegi status-quo fennmaradása mellett. Az USA-Oroszország-Kína-EU eddig egy olyan egyensúlyt-ellensúlyt mutatott, ami mellett azért sok nemzetközi probléma normális mederben kezelhető maradt. Izrael megsemmisítésének szándékát nyíltan vállaló, és más szomszédos arab államokkal sem túlzottan baráti viszonyt ápoló szélsőséges vallási csoportok által vezetett Irán kezébe atomfegyvert adni, csak azért álszent a nagyhatalmak érvelése, szerintem, eléggé cinikus megközelítés...

    VálaszTörlés